De koperen tsjettel

Friese amateur bierbrouwvereniging

Brouwinstallaties

Brouwinstallaties

Voorbeelden van installaties die door leden gebruikt worden. Al is de diversiteit is groot, of het bier lekker wordt hangt af van de expertise van de brouwer.

Op internet is veel informatie over installaties en over zelfbouw te vinden. Inleidingen over het verschil tussen RIMS en HERMS systeem vind je hier, over zelfbouw hier.

Pannen installatie

Met twee pannen kun je uitstekend bier maken. Naast de pannen is er natuurlijk nog wel wat meer nodig. In deze installatie wordt een hevelfilter gebruikt en wordt gekoeld met een koelspiraal.

 

Automatische brouwketel

Een automatische brouwketel is handig als je in een kleine ruimte bier wilt brouwen. Automatisch betekent niet dat je vanzelf lekker bier krijgt. Zoals altijd hangt het resultaat af van je recept en hoe je de verschillende stappen van het brouwproces afstelt.

 

Zelfbouw installatie

Brouwers met technische aanleg kunnen hier helemaal los. Ketels, het filter en de pomp moeten, met de nodige kleppen ertussen, op elkaar aangesloten De variatie is groot, zo zie je ketels gemaakt uit bierfusten, expansievaten of gamellen.

Commerciële installatie

Enkele leden hebben hun binnen de club opgedane expertise gebruikt om commercieel te gaan. Bij de opzet van hun installaties wordt natuurlijk niets aan het toeval overgelaten.